Forside » Veiledning » Fagtekster » Bilder til fri bruk

Bilder til fri bruk

Creative Commons er en slags avtale (lisens) som den som har laget et verk har inngått, for at det skal bli enklere for andre å bruke verket. Slike avtaler kan en knytte til alle typer verk: skrevne tekster, videoer, bilder, lyd …

Et eksempel er de siste bildene med de ulike CC-lisensene på bildedelingstjenesten Flickr:

Navngivelse (kan brukes fritt, men du må oppgi navn)
Bilder med denne lisensen
  Navngivelse – Ingen bearbeidelse
Bilder med denne lisensen
  Navngivelse – Del på samme vilkår
Bilder med denne lisensen
  Navngivelse – Ikke-kommersiell
Bilder med denne lisensen
   Navngivelse – Ikke-kommersiell – Ingen bearbeidelse
Bilder med denne lisensen
   Navngivelse – Ikke-kommersiell – Del på samme vilkår
Bilder med denne lisensen

Det finnes etter hvert en lang rekke innholdstjenester som legger til rette for at brukerne kan dele sitt innhold med andre og knytte en Creative Commons-lisens til dette.

FlickrCC

FlickrCC er en tjeneste som du finner på adressen FlickrCC.bluemountains.net. Her kan du søke i CC-lisensierte bilder på Flickr. Siden Flickr er en tjeneste med flest internasjonale brukere er det best å bruke engelske søkeord, men du kan fint forsøke med andre språk. Her er resultatet etter et søk på ordet “navigation”, for bildet som kan redigeres (“For editing”) og brukes i kommersiell sammenheng (“Commercial”). Med andre ord kan disse bildene brukes helt fritt, så lenge vi oppgir navnet på den som har tatt bildet:

For å komme til bildet på Flickr klikker du på linken med bildenavnet, fire linjer over bildet til høyre. Når vi kommer til siden med bildet bør vi dobbeltsjekke at lisensen stemmer:

Hvordan kreditere skikkelig?

Når vi har funnet et bilde på Flickr må vi alltid kreditere opphavspersonen på en skikkelig måte.

Tjenesten ImageCodr.org hjelper oss med dette. Her limer vi bare inn adressen til siden med bilet på Flickr. I dette tilfellet er linken http://www.flickr.com/photos/19762676@N00/3316195479:

Tjenesten gir oss fiks ferdig kode, med bildet, link til lisensen og link til den som har lastet opp bildet på Flickr:

Bildesøk via Google

Google kan også være en effektiv måte å søke etter bilder på. Husk bare at dersom du gjøre et vanlig søk, så finner du mange bilder som du ikke har lov til å bruke. Skal vi finne bilder med en Creative Commons lisens, må vi trykke på “tannhjulet” opp til høyre og velge avansert søk.

Da kommer vi til en side med mange valgmuligheter. Nederst kan du velge hva slags lisens du vil søke etter:

Resultatet av dette søket gir oss noen bilder vi kan bruke fritt. Vi fnner også bildet som vi fant på Flickr i sted, men googlesøket gir også treff i andre kilder:

 

Search.creativecommons.org

Leter du etter andre typer materiale med Creative Commons lisens kan du forsøke Search.creativecommons.org

Her kan du blant annet søke etter videoer med Creative Commons-lisens på YouTube. Ser du etter videoer kan det imidlertid være lurt å sjekke på Vimeo.com/creativecommons også.

Hvordan CC-lisensiere eget materiale

Hvis du vil knytte en Creative Commons lisens til noe du har laget, selv kan du bruke denne tjenesten Creativecommons.org/choose/. Dette er et alternativ dersom du ikke bruker tjenester som Flickr, YouTube, Vimeo m fl til å publisere arbeidet ditt. Husk bare på at du må ha rettighetene til det du vil lisensiere.

Du taster inn opplysningene som du vil skal gjelde for lisensen, og tjenesten lager en kode som du kan publisere sammen med arbeidet ditt.

Til toppen